Janneke de Bruin is initiatiefneemster van HaGi Afvalprikkers. Dit is een groep mensen die het aan het hart gaat dat er afval gedachteloos in de openbare ruimte wordt achtergelaten. Individueel steken ze de handen uit de mouwen voor een schonere woonomgeving voor iedereen. Doordat ze gebruik maken van de HelemaalGroen app dragen ze individueel bij aan het gezamenlijke doel: Hardinxveld-Giessendam zwerfafval vrij. Regelmatig organiseren ze gezamenlijke activiteiten waar geheel vrijblijvend aan deelgenomen kan worden. Ben jij al een zwerfafvalraper of wil je ook meehelpen om Hardinxveld-Giessendam zwerfafvalvrij te maken, stuur dan een berichtje naar dan neemt Janneke vrijblijvend contact met je op.
In het Kompas verscheen onlangs een artikel over de HaGi afvalprikkers. Je leest het [Hier].
Voor degenen die deze site niet of lastig kunnen openen volgt hieronder de tekst, overgenomen uit het Kompas van woensdag 26 februari 2025r,
door Jolanda Jansen
Janneke is de initiatiefneemster van HaGi Afvalprikkers. ,,Nadat ik in oktober 2023 de marathon had gelopen, was ik klaar met hardlopen en heb ik mijn hardloopschoenen aan de wilgen gehangen. Ik vroeg me af: wat ga ik nu doen? Toen dacht ik: ik ga zwerfafval opprikken.” Zo gezegd zo gedaan. Begin 2024 doet Janneke onderzoek naar wat al wordt gedaan aan afval prikken. Ze stuit op de ‘HelemaalGroen’-app (www.helemaalgroen.nl). Dit is een landelijke app. Hierop kun je zien wie waar afval heeft geraapt. Na wat Sherlock Holmes-achtige acties - zoals Janneke dat uitdrukte - komt ze in contact met een aantal andere Hardinxvelders die ook zwerfafval rapen. Het is het begin van de whatsappgroep ‘HaGi Afvalprikkers’.
Janneke gaat naar een bijeenkomst in Groot-Ammers van Waardlanden met een rondleiding op het afvalstation en een lezing. Janneke ontmoet hier ook twee andere afvalrapers uit Ameide en die hebben in een paar jaar tijd het afvalrapen in deze gemeente opgezet. De groep heet daar de Lekprikkers en bestaat uit zo’n 40 mensen. Hierdoor geïnspireerd en geïnformeerd gaat Janneke terug naar Hardinxveld. Afvalcoach Nelleke Gouw van Waardlanden hield ook in Hardinxveld een bijeenkomst waar Janneke nog meer lokale medeprikkers ontmoet. Die avond breidt de whatsappgroep zich meteen uit. Janneke vertelt dat Waardlanden burgers stimuleert de strijd aan te gaan met het zwerfafval door afvalrapers te voorzien in wat er nodig is om zwerfafval op te rapen: afvalgrijpers, hesjes, vuilniszakken, etc. Op zaterdag 22 maart zijn de HaGi Afvalprikkers actief tijdens de landelijke opschoondag van Waardlanden. Ook andere geïnteresseerden kunnen aan deze dag mee doen. Na deze dag is het de bedoeling om op regelmatige basis andere lokale opruimacties houden.
Voor het interview heeft Janneke vier medeprikkers uitgenodigd. Zij deden het opruimen al individueel. Zij hebben zich nu aangesloten bij de HaGi Afvalprikkers, met elkaar is het leuker. In de ‘HelemaalGroen’-app kunnen ze zien wie waar geweest is. Zo wordt voorkomen dat plekken dubbel worden gedaan. Er gaan allerlei verhalen over de tafel. Zo vertelt iemand dat het ‘opruim-gen’ in hun familie zit: zij is aanwezig met haar zus. Beiden zijn regelmatig aan het rapen. Haar broer woont in een andere plaats en is daar actief in het zwerfafval verzamelen.
De praktijk leert dat afval in een tas of vuilniszak steken lastig gaat. Daarom heeft hij een karretje ontworpen waardoor dit een stuk makkelijk gaat. Ook wordt er een verlengde prikstok genoemd. Het afvalrapen inspireert mensen tot creativiteit om allerlei hulpstukken te ontwerpen en maken. Meestal wordt er door mensen positief gereageerd wanneer ze zien dat er afval wordt opgeruimd: ‘goed bezig!’ is een veelgehoorde opmerking. Een andere afvalraper vertelt dat hij eens bezig was met afval oprapen. Een stel tieners vroeg of hij een taakstraf had waarop hij vertelde dat hij het vrijwillig deed. Ze konden het niet geloven dat hij dit vrijwillig deed.
Janneke vertelt dat de tijd is aangebroken voor de volgende fase in het plan van aanpak: de publiciteit zoeken. Lokaal dit initiatief onder de aandacht brengen en mensen uitnodigen mee te doen. De initiatiefneemster heeft met een aantal anderen nog genoeg ideeën die ze willen verwezenlijken zoals gebruik maken van social media. Op de vraag wat de wens is van Janneke en de andere aanwezigen is het antwoord eensgezind: dat Hardinxveld zwerfafvalvrij wordt en blijft.
Wil je meehelpen ons dorp mooi schoon te maken en houden? Wil je een positieve impact maken op het milieu voor latere generaties? Wil je andere mensen ontmoeten en lekker buiten bezig zijn? Stuur een mailtje naar: en Janneke neemt vrijblijvend contact met je op.